بیمارستان ولایت مشهد به عنوان نخستین بیمارستان هوشمند کشور در دهه فجر سال 1400 توسط وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افتتاح شد، مرکز درمانی که طبق استانداردهای روز دنیا با زیر بنای 23 هزار مترمربع در 5 طبقه ساخته و در این بیمارستان تمامی بیماران سوانح پذیرش و درمان میشوند.
این بیمارستان هوشمند در ارائه خدمات درمانی به بیماران، با دستور رهبر معظم انقلاب و کمکهای ایشان ساخته و در قالب خدمات هوشمند، بسیاری از معاینات و اقدامات در آن به صورت الکترونیکی و بدون استفاده از کاغذ و نسخه انجام می شود.
این بیمارستان اولین مرکز درمانی هوشمند کشور است که در آن بسیاری از فرآیندها بدون کاغذ و به صورت الکترونیکی انجام میشود که میتواند الگویی برای سایر مراکز درمانی کشور باشد و اجرای این مدل موفق؛ مسئولان را بر آن داشت تا مشابه این مرکز درمانی در دانشگاههای مادر کشور راهاندازی کنند.
در همین خصوص بازدید جمعی از مسئولان حوزه معاونت پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از بیمارستان ولایت مشهد انجام شد تا در خصوص ایجاد مراکز درمانی مشابه این مرکز در سطح کشور اقدامات لازم صورت پذیرد.
*اجرای طرح پروندههای هوشمند و الکترونیک در بیمارستان ولایت مشهد با دستاوردهای بسیارخوبی در حوزه درمان همراه بوده است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: اجرایی طرح پروندههای الکترونیک بیماران در بیمارستانها یکی از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حوزه درمان بوده، اقدامی که از چند سال قبل آغاز شد و این طرح در سال 1400 با اجرای پروندههای الکترونیکی در بیمارستان ولایت مشهد، به طور رسمی کلید خورد.
دکتر شاپور بدیعی افزود: بیمارستان ولایت مشهد نخستین بیمارستان هوشمند کشور است که توانسته که سیستم یکپارچه پروندههای الکترونیک بیماران را به مرحله اجرا درآورد، مرکز درمانی هوشمندی که بهصورت تخصصی روی این موضوع کار کرده است تا دیگر شاهد مشکلات رایجی که بارها در سیستمها و پروندههای کاغذی شاهد بودیم؛ نباشیم.
وی با بیان اینکه طرح پایلوتی که در مشهد اجرا شد با دستاوردهای بسیار خوبی در حوزه درمان همراه بود، خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد این آمادگی را دارد تا تجربیات کسب شده در خصوص راهاندازی سیستم پروندههای الکترونیک را در اختیار وزارت بهداشت و دانشگاههای تابعه قرار دهد تا شاهد این اقدام مشابه در سایر نقاط کشور باشیم.
دکتر بدیعی تصریح کرد: شهر مشهد به برکت امام هشتم(ع) همواره شهر اولینها در حوزههای مختلف از جمله حوزه سلامت بوده و یکی از این موارد اجرای سیستم یکپارچه پروندههای الکترونیکی بیمارستانی برای اولین بار در کشور است.
*با اجرای طرح پروندههای الکترونیکی تمامی اقدامات بیمارستانی صورت گرفته برای بیمار در بستر وب ثبت میشود
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پرشکی مشهد،نیز بیان کرد: در بیمارستان ولایت مشهد اکثر اقدامات و مداخلات پزشکی و پرستاری و ثبت وضعیت بیمار به صورت الکترونیکی انجام میشود، اقدامی که به لحاظ صرفهجویی مالی، مستندسازی قوی، یکپارچه سازی دادهها، استفاده در سایر دانشگاهها و طول عمر اسناد پزشکی بسیار مؤثر خواهد بود.
دکتر امیر رضا صالح مقدم اضافه کرد: گزارشهای به دست آمده در خصوص اجرای طرح پروندههای الکترونیک به گونهای ارزیابی شده که میتوان این شیوه را به عنوان یک مدل برتر در سطح کشور معرفی کرد.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پرشکی مشهد با ذکر این نکته که اجرای پرونده الکترونیکی زمینه خدمت بهتر و بیشتر به بیماران را فراهم میآورد، تأکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد این آمادگی را دارد تا تجربیات کسب شده در خصوص طرح پروندههای الکترونیک حوزه سلامت را در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور قرار دهد.
دکتر صالح مقدم تصریح کرد: با اجرای طرح پروندههای الکترونیکی تمامی اقدامات بیمارستانی صورت گرفته برای بیمار در بستر وب ثبت و دیگر نیازی به کاغذ و پروندههای کاغذی نیست و تمامی اقدامات به لحظه و به صورت الکترونیکی در پرونده بیمار ثبت میشود.
وی با بیان اینکه بیشک پولی که صرف سیستمها و تجهیزات الکترونیک در حوزه درمان میشود نه تنها هزینه بیهوده نبوده، بلکه موجب پایان زمانهای بیهودهای که صرف پروندههای کاغذی می شده است، خاطرنشان کرد: بیش از آنکه بخواهیم به هزینه خرید تجهیزات الکترونیک توجه کنیم باید نتایج مثبت و مؤثر آن در صرفهجویی کاغذ و فرسودگی نیروی انسانی را ببینیم، ضمن اینکه تمامی هزینههایی که صرف سیستمهای الکترونیک میشود حداکثر ظرف مدت 6 ماه باز میگردد.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پرشکی مشهد افزود: در راستای اجرای هر چه بهتر طرح پروندههای الکترونیکی در بیمارستانها نیازمند آموزشهای به روز برای کارکنان و همچنین دانشجویان هستیم تا آنان هم در زمان تحصیل با این شیوهها آشنا شوند تا در زمان حضور بر بالین بیمار مشکلی در خصوص فعالیت با شیوههای جدید نداشته باشند.
*برای اولین بار در کشور HIS تحت وب در بیمارستان ولایت مشهد و به صورت رسمی مورد استفاده قرار گرفته است
مهندس سید مسعود ساداتی، مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: اقدام صورت گرفته در بیمارستان ولایت در خصوص اجرای طرح پروندههای الکترونیکی بیمارستانی موجب خرسندی مسئولان ارشد وزارت بهداشت شد و در همین راستا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواستار اجرای مدل مؤفق این بیمارستان در مراکز درمانی سطح کشور شده است.
وی بیان کرد: برای اولین بار در کشور HIS تحت وب در بیمارستان ولایت مشهد و بهصورت رسمی مورد استفاده قرار گرفت و تمامی دستورات مرتبط با خدمات درمانی این بیمارستان بهصورت الکترونیک به ثبت میرسد.
مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیمارستان ولایت با اصلاح فرآیندها از روش کاغذی به الکترونیکی گام برداشته است، تصریح کرد: در نظر داریم تا تمامی اقدامات این مرکز درمانی تا پایان 1401 بهصورت 100 درصد الکترونیک شود، در حال حاضر 90 درصد اقدامات بیمارستان ولایت بهصورت الکترونیکی انجام میشود و برای 10 درصد باقی مانده باید مراحل قانونی طی شود.
مهندس ساداتی با بیان اینکه بزرگترین خدمتی که از طریق پرونده الکترونیک سلامت انجام می شود، کاهش ضریب خطا است، خاطر نشان کرد: با اجرای سیستمهای الکترونیک بیمارستانی به جز حذف سیستم کاغذی دو موقعیت مناسب اجرای طرح پزشکی از راه دور و ملاقات همراهیان بیماران از راه دور به خصوص در ایام بحران کرونا که ممنوعیت ملاقاتهای بیمارستانی را داریم فراهم میشود که مورد اول محقق و برای مورد دوم نیز برای بیمارستانهای متقاضی اقدام تا از ازدحام همراهیان در مرکز درمانی جلوگیری شود.
*با اجرایی شدن پروندههای الکترونیک به سمت تحول در حوزه پرستاری و حرکت به سمت پرستاری علمی و نوین گام برمیداریم
سرپرست گروه توسعه خدمات پرستاری بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تصریح کرد: پرستاران بزرگترین جامعه نظام سلامت اند که در حوزههای مختلف در حال ایفای نقش هستند و مهمترین جایگاهی که برای حوزه پرستاری در نظر گرفته شده مراقبت از بیماران در بیمارستانها است.
دکتر سمیه میرزایی، بیان کرد: حجم زیادی از اقداماتی که در بیمارستانها انجام میشود توسط پرستاران است که به صورت شبانهروزی بر بالین بیماران حضور دارند و لحظه به لحظه آخرین وضعیت بیماران را ثبت و به اطلاع پزشکان مربوطه میرساندند تا متناسب با تجویز پزشک اقدام کنند.
سرپرست گروه توسعه خدمات پرستاری بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: با توجه به اینکه در طول روز زمان زیادی از وقت پرستاران صرف تکمیل فرمهای کاغذی پروندههای بیماران میشود و در اینجا نقش پروندههای الکترونیک بیش از پیش آشکار است تا ضمن کاهش حجم مستند سازی فرصت ارائه خدمات بهتر و بیشتر به بیماران فراهم آید و در همین خصوص و پیروی دستور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مقرر شد تا در هر دانشگاه مادر یک بیمارستان هوشمند همانند مرکز درمانی ولایت مشهد ایجاد و نسبت به تنظیم ضوابط اجرایی آن جهت ابلاغ به دانشگاههای مادر اقدام شود.
دکتر میرزایی با بیان اینکه از آنجا که مرکز مدیریت بیمارستانی متولی HIS های بیمارستانی است. در حال تنظیم سند کسب و کار و پیادهسازی آن هستیم تا فرم لیستهای الکترونیک مطابق با استانداردها و مدلهای دادهای تنظیم شود، خاطرنشان کرد: در بیمارستانهای کشور با کمبود پرستار مواجه هستیم و همین کمبود نیرو و حجم بالای کاری ما را بر آن داشت تا نسبت به اجرایی شدن پروندههای الکترونیک بیماران اقدام کنیم.
وی با ذکر این نکته که با اجرایی شدن پروندههای الکترونیک به سمت تحول در حوزه پرستاری و حرکت به سمت پرستاری علمی و نوین گام برمیداریم، تأکید کرد: در حال حاضر در مرحلهای هستیم که فرمهای الکترونیکی آماده و پیگیر ابلاغ اسناد و موارد مربوط به HISها هستیم و این کار با همکاری معاونت درمان و IT وزارتخانه انجام خواهد شد، پایلوت این کار در تهران انجام و در کنار آن منتظر به نتیجه رسیدن امضای الکترونیک هستیم تا حذف پرینتهای مکرر را هم داشته باشد.
سرپرست گروه توسعه خدمات پرستاری بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: به دنبال آموزشهای بهروز برای دانشجویان تمامی رشتهها از جمله پرستاری هستیم تا در زمان تحصیل شیوههای نوین و بهروز را بیاموزند تا در زمان حضور بر بالین بیمار مشکلی در خصوص نحوه کار با سیستمهای جدید و پروندههای الکترونیک نداشته باشند.
*اجرای طرح پروندههای الکترونیک بیمارستانی کمک بزرگی به حوزه درمان کرده تا بسیاری از مشکلات همچون کمبود نیروی انسانی در این حوزه کمتر دیده شود
دکتر اکرم واحدی، کارشناس مسئول مرکز مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اظهار کرد: با دستور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بازدید از بیمارستان ولایت مشهد در دستور کار قرار گرفت تا از تجربیات این مرکز درمانی به عنوان یک الگوی مؤفق جهت ایجاد یک بیمارستان هوشمند در هر دانشگاه مادر استفاده شود.
وی اضافه کرد: در همین خصوص پیشنویسها، نوشته و در نظر داریم تا پس از بازدید از بیمارستان الکترونیکی و هوشمند ولایت مشهد نسخه نهایی را تهیه و تنظیم کنیم و در ادامه جهت ایجاد مراکز درمانی هوشمند در دانشگاههای مادر کشور اقدام مقتضی صورت پذیرد.
کارشناس مسئول مرکز مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه از تجربیات مسئولان بیمارستان ولایت مشهد جهت اجرای پروندههای الکترونیک بهخوبی استفاده خواهیم کرد، گفت: در بیمارستان ولایت مشهد تمامی خدمات درمانی پزشکی و پرستاری بهصورت هوشمند در حال انجام است و در اجرای این طرح مؤفقیتآمیز در شهر امام رضا(ع) به جز کنار گذاشتن پروندههای کاغذی، استفاده از ظرفیت دیگر پزشکان آن هم از راه دور جهت دریافت مشاوره پزشکی بوده تا نظر چند پزشک متخصص، مناسبترین تصمیم برای درمان بیمار گرفته شود.
دکتر واحدی خاطرنشان کرد: در راهاندازی سیستم یکپارچه الکترونیک در بیمارستان ولایت مشهد همکاری همه جانبه معاونتهای درمان و توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی مشهد و حوزه مدیریت IT این دانشگاه قابل توجه بود و نتیجه این فکر و خرد جمعی اجرای این طرح مؤفق شده است.
وی با ذکر این نکته که در نظر داریم تا در زمانی کوتاه نسبت به ایجاد بیمارستان هوشمند در دانشگاههای مادر کشور اقدام شود، تأکید کرد: البته زمان دقیق در این خصوص نمیتوان اعلام کرد، اما این زمان طولانی مدت نخواهد بود، زیرا بنا نیست که ساخت بیمارستان جدید در این خصوص داشته باشیم و فقط در نظر داریم که کاربری مراکز درمانی مورد نظر را تغییر دهیم تا بتوانند همچون بیمارستان ولایت مشهد از سیستم هوشمند و الکترونیک در حوزه درمان استفاده نمایند.